Εξερεύνησε την Κεφαλονιά

Ανακάλυψε

το Νησί

Νοίκιασε αυτοκίνητο

και ξεκίνα...

Ανακάλυψε τις μοναδικές ομορφιές

που η Κεφαλονιά προσφέρει!

ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η πασίγνωστη παραλία του Μύρτου

Δαντελωτά ακρογιάλια, τυρκουάζ νερά, γραφικά χωριουδάκια καταπράσινα, μοναδικές διαδρομές με απίστευτες εναλλαγές τοπίων.
Η πασίγνωστη παραλία του Μύρτου
Το γραφικό παραθαλλάσιο χωριό της Άσσου

Το γραφικό παραθαλλάσιο χωριό της Άσσου

Οι φυσικές ομορφιές ελκύουν πολλούς Έλληνες και ξένους τουρίστες, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι ελατοσκέπαστες πλαγιές του Αίνου, με το σπάνιο είδος του Κεφαληνιακού ελάτου, οι όμορφες και καθαρές αμμουδιές, οι κοιλάδες με την πράσινη βλάστηση, οι λίμνες σε φαντασμαγορικά σπήλαια καθώς και περιοχές με γυμνούς βράχους εναλλάσουν τις εικόνες τους και προσφέρουν μια γοητευτική ποικιλία. Η Κεφαλονιά είναι ένας τόπος που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Το διάσημο Φισκάρδο

"Νησί της παραξενιάς" έχουν αποκαλέσει την Κεφαλονιά επειδή παρουσιάζει μερικά ασυνήθιστα φαινόμενα (κυρίως γεωλογικά).
Το διάσημο Φισκάρδο
Η δημοφιλής παραλία του Μακρύ Γυαλού στην περιοχή της Λάσσης

Η δημοφιλής παραλία του Μακρύ Γυαλού
στην περιοχή της Λάσσης

Πρέπει να σημειώσουμε ότι γεωλογικά φαινόμενα έχουμε μόνο στην Κεφαλονιά από τα νησιά του Ιονίου και μάλιστα οι Καταβόθρες είναι μοναδικές στον κόσμο.

Αργοστόλι
Πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς

Η Κεφαλονιά είνσι ένα νησί μοναδικής ομορφιάς. Σίγουρα αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς για τον επισκέπτη.
Αργοστόλι - Πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Ανάμεσα στην περιοχή του Αργοστολίου και της Λάσσης, είναι τα χωριά Περατάτα και Τραυλιάτα και ακριβώς από πάνω τους, το πολύ καλά διατηρημένο Βενετσιάνικο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Λέγεται ότι κάποια από τις στοές του οδηγεί σε περιοχή κοντά στο Αργοστόλι.

Το πρωταρχικό κάστρο ήταν Βυζαντινό και πιθανότατα χτισμένο κατά τον 12ο αιώνα. Τα εξωτερικά τείχη που επιβιώνουν έως σήμερα, κατασκευάστηκαν από τους Βενετούς το 1504. Φαίνονται ακόμη οι τοποθετήσεις των κανονιών, τα σημεία παρατήρησης και τα υπολείμματα μιας γέφυρας. Το κάστρο ανοίγει συνήθως το καλοκαίρι αν και πολλές φορές κλείνει για ανακαινίσεις (ελέγξτε στο χωριό για ανακοινώσεις-πληροφορίες).

Κάτω από τα τείχη του κάστρου, βρίσκεται το χωριό "Κάστρο" με πανοραμική θέα στο νησί. Υπάρχουν ερείπια από εκκλησίες και παλαιών σπιτιών. Θα βρείτε επίσης φιλόξενα καφέ και εστιατόρια. Στα Περατάτα θα βρείτε το υπέροχο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και το υπόδημα του Αγίου Ανδρέα. Επίσης έχει μία αξιόλογη συλλογή εικόνων.

Ο δρόμος οδηγεί μετά στο χωριό Λακήθρα, όπου ο λόρδος Βύρων έγραψε το επικό "Don Juan". Η από το σημείο είναι καταπληκτική και στις καθαρές ημέρες φαίνεται στον ορίζοντα η Ζάκυνθος.

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Μετά από μία κατάβαση 120 σχεδόν κάθετων σκαλιών, θα βρεθείτε στο δροσερό περιβάλλον του σπηλαίου της Δρογκαράτης.

Διαθέτει πολύ καλή ακουστική και μάλιστα φιλοξενεί συχνά ορχήστρες και κονσέρτα. Ανακαλύφθηκε πριν 300 χρόνια όταν ένας σεισμός άνοιξε είσοδο. Είναι περίπου 60μέτρα βαθύ και άνοιξε πρώτη φορά για το κοινό το 1963.

Φαίνεται να είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου σπηλαίων. Τα υπόλοιπα σπήλαια όμως είναι δύσκολα προσβάσιμα. Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίο ονομάζεται "Σάλα Αποθέωσης", μία αναφορά στην καλή ακουστική και ο λόγος που έχει χρησιμοποιηθεί για κονσέρτα και άλλες εκδηλώσεις.

Σπήλαιο Δρογκαράτης
Λίμνη Μελισσάνη

Λίμνη Μελισσάνη

Αρκετά κοντά στην Δρογκαράτη βρίσκεται η λίμνη Μελισσάνη όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει βόλτα με βάρκες. Η οροφή είναι ανοικτή (γκρεμισμένη από προηγούμενο σεισμό).

Η πρόσβαση στην λίμνη γίνεται μέσω ενός σκοτεινού τούνελ. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό για τον επισκέπτη όταν φτάνει στην είσοδο της λίμνης. Το φως που εισέρχεται από την οροφή σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα νερά της λίμνης δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Η λίμνη Μελισσάνη ονομάζεται επίσης "Σπήλαιο των Νυμφών", λόγω αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του 1951. Πιστεύεται ότι πρόκειται για απομεινάρια Μινωικού πολιτισμού. Κάποια από τα ευρήματα είναι πήλινα και αγγεία που αναπαριστούν τον θεό Πάνα μαζί με Νύμφες (εξού και το όνομα)

Απέχει περίπου μισό χιλιόμετρο από την θάλασσα και έχει ένα μείγμα γλυκού και αλμυρού νερού. Ένα άλλο υπόγειο σύστημα προσθέτει φρέσκο γλυκό νερό αυξάνοντας την στάθμη στο ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το βάθος είναι περίπου 30 μέτρα και το νερό εισέρχεται από το ένα υποσπήλαιο (σχήματος "Β") στο άλλο από όπου μπαίνει σε ένα στενό υπόγειο σύστημα που το μεταφέρει στην περιφέρει στην περιοχή Καραβόμυλος. Μέχρι το 1959, ήταν άγνωστος ο προορισμός του αργού ρεύματος νερού. Η τελική του έξοδος στην θάλασσα ανακαλύφθηκε με την βοήθεια ειδικής βαφής.

Η καλύτερη ώρα για να δείτε τα καταπληκτικά εφέ που προκαλεί το φώς στην λίμνη είναι το μεσημέρι, όταν το φως έρχεται απευθείας από πάνω από την οροφή. Όμως η παραμυθένια αίσθηση παραμένει κατά τη διάρκειας όλης της ημέρας.

Παραλίες

Πεντακάθαρα νερά, καταγάλανα, κυανοπράσινα, καθώς καθρεφτίζουν την καταπράσινη φύση…

Αυτή είναι η εικόνα που θα συναντήσετε σε όποια από τις παραλίες της Κεφαλονιάς κι αν επιλέξετε για να κάνετε τις βουτιές σας και να απολαύσετε το κολύμπι σας! Οι κεντρικότερες είναι οργανωμένες, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά θα βρείτε και πλήθος παραλιών, εξίσου όμορφων, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση όμως, όπως η Κουτσουπιά, στην ανατολική Κεφαλονιά, που για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να περπατήσετε το μονοπάτι Αντίσαμος-Πόρος.

Μια από τις παραλίες της Κεφαλονιάς είναι από τις διασημότερες ανά τον κόσμο, ο Μύρτος. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού, ανήκει στην Πύλαρο και είναι πολύ κοντά στην Άσσο. Πολυβραβευμένος, και όχι άδικα, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας μόλις τον αντικρύσετε από ψηλά.

 

Η χολιγουντιανή Αντίσαμος δεν θα σας αφήσει επίσης παραπονεμένους. Η παραλία αυτή της Κεφαλονιάς έχει βότσαλο και καταπράσινα, βαθιά νερά, είναι μεγάλη σε μήκος και σε πλάτος. Έγινε γνωστή παγκοσμίως επίσης, καθώς εδώ γυρίστηκαν κάμποσες σκηνές της ταινίας «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» και «βλέπει» προς το κανάλι με την Ιθάκη – απέναντι αντικρίζετε το νότιο τμήμα του γειτονικού νησιού.

Στις παραλίες της Κεφαλονιάς συναντάμε ακόμη το απόκοσμο Ξι, την παραλία με την κατακόκκινη άμμο που βρίσκεται στην Παλλική. Εκεί βρίσκονται και οι Πετανοί, με απόκρημνους γκρεμούς, καταπληκτική θάλασσα αλλά και η παραλία Κουνόπετρα, στα νότια, με το μοναδικό φαινόμενο της πέτρας με την αέναη κίνηση μέσα στη θάλασσα!

Ο Μακρύς και ο Πλατύς Γυαλός είναι οι παραλίες της Κεφαλονιάς που συγκεντρώνουν τις βουτιές των Αργοστολιωτών, υπό τους ήχους της μουσικής των beach bar, ενώ η παραλία της κοσμοπολίτικης Σκάλας, αμμώδης παραλία χιλιομέτρων, φιλοξενεί κατά κύριο λόγο τους ενοίκους των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής.

Πηγή: greece.terrabook.com

Πλατιά Άμμος
Παραλία Μύρτος
Άσσος

Άσσος

Το μικρό γραφικό χωριό της Άσσου είναι γεμάτο από ασπρόχτιστα κτίρια και σπίτια, δίνοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και γοητεία. Η Άσσος έχει ένα από τα πιο όμορφα τοπία της Κεφαλονιάς. Χαρακτηριστική ιδίως η όψη του βενετσιάνικου κάστρου στην κορφή του λόφου.

Αυτοί που ψάχνουν κάτι το ιδιαίτερο σε τοπία και παραλίες, είναι σίγουρο ότι θα βρουν κάτι να τους ικανοποιήσει. Τα πολλά και μοναδικά μονοπάτια για περπάτημα, οι μαγευτικές θέες και το ιστορικό υπόβαθρο θα μείνουν αξέχαστα.

Αίνος

Το όρος του Αίνου αποτελεί την βασική οροσειρά του νησιού της Κεφαλονιάς και είναι το τρίτο σε ύψος στην Ελλάδα στα 1.626μέτρα. Έχει ανακυρηχθεί σε εθνικό δρυμό από το 1962 και είναι ένα καταπληκτρικό μέρος για εραστές της φύσης και περιπατητές.

Υπάρχουν 6 χιλιόμετρα μονοπατιών μέσα στον δρυμό, υψηλής δυσκολίας κατά το μήκος του οποίου δεν υπάρχει σημείο ανάπαυσης. Σε ένα από τα υψώματα φαίνονται ακόμη, απομεινάια κεραιών radar του ΝΑΤΟ.

Οι βουνοπλαγιές είναι διάσπαρτες με το χαρακτηριστικό έλατο το οποίο είναι και μοναδικό στο είδος του "Κεφαλονίτικη μαύρη ελάτη". Ο επισκέπτης είναι πιθανό να συναντήσει κάποια από τα ελάχιστα εναπομείναντα άγρια άλογα που ζουν στις νότιοανατολικές πλαγιές. Από οποιοδήποτε σημείο του βουνού θα απολαύσετε απέραντους ορίζοντες με θέα ως τα γειτονικά νησιά.

mount-ainos-480p.jpg
Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου μετά τον σεισμό του 1953 που υπέστη σοβαρές ζημιές θεμελιώθηκε το 1957 και ολοκληρώθηκε το 1960 ενώ το 2000 το κτήριο είχε πλήρως αποκατασταθεί από όλες τις φθορές. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου φιλοξενούνται ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Το μουσείο έχει τρεις αίθουσες.

Στην πρώτη αίθουσα εκθέτονται ευρήματα από την Σάμη, το Φισκάρδο και τη Σκάλα τα οποία χρονολογούνται στην παλαιολιθική και τη νεολιθική περίοδο. Εδώ θα δείτε πυριτολιθικά εργαλεία, πήλινα σκεύη, πολύτιμη μικροτεχνία και κεραμική από θολωτούς τάφους της μυκηναϊκής περιόδου.

Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν ευρήματα εξ ολοκλήρου της μυκηναϊκής περιόδου η οποία παρουσίασε ιδιαίτερη ακμή στο νησί της Κεφαλονιάς. Αντικείμενα τα οποία προέρχονται κυρίως από τάφους και όχι μόνο, που υπήρχαν εκείνη την ιδιαίτερα ανθηρή για την ιστορία του νησιού περίοδο.

Στην τρίτη αίθουσα τα ευρήματα χρονολογούνται τον 5ο αιώνα π.Χ όπου η Κεφαλονιά χωρίζονταν σε 4 πόλεις-κράτη την Πάλη, την Κράνη, τους Πρόννους και τη Σάμη. Σε αυτή την αίθουσα θα δείτε υδρία του 8ου αιώνα π.Χ, μαρμάρινη κεφαλή Σιληνού, πλαστικό αγγείο σε μορφή δούλου, αντικείμενα από νεκροταφεία στο Φισκάρδο, τρεις ταφικές στήλες, μια μαρμάρινη κεφαλή γυναίκας και μέρος ψηφιδωτού δαπέδου από το ιερό το Ποσειδώνα στο Ληξούρι.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΜΟΝΗ ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ

ΜΟΝΗ ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ

Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Πήρε το όνομά του από τους καταπράσινους κήπους που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή και τους οποίους εκμεταλλεύονταν οι μοναχοί για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Στην εκκλησία της μονής θα δείτε πολλές μεταβυζαντινές εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια. Επίσης, στη μονή φυλάσσονται λείψανα Αγίων και οι κάρες των κτητόρων της μονής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η μονή της Αγίας Παρασκευής Ταφίων και η Δρακοσπηλιά.

Σήμερα λειτουργεί ως αντρικό μοναστήρι.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Το Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Αντρέα βρίσκεται στα Περατάτα. Αρχικά η μονή ήταν αφιερωμένη στην Παναγία Μηλαπιδιάς.

Η εκκλησία της μονής κοσμείται με υπέροχες τοιχογραφίες. Αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησιαστικό μουσείο της μονής το οποίο λειτουργεί από το 1988. Στο μουσείο φυλάσσεται το δεξί πέλμα του Αγίου Αντρέα, όπου είναι ορατή η οπή από το καρφί της σταυρώσεώς του.

Το μουσείο στεγάζεται στο παλαιό καθολικό της Μονής το οποίο είναι το μοναδικό κτίριο του συγκροτήματος που διεσώθη από τους καταστρεπτικούς σεισμούς1953. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

ΜΟΝΗ ΑΤΡΟΥ

Είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 760 μ. Είναι φρουριακής αρχιτεκτονικής και ακόμη και σήμερα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση ο Μεσαιωνικός Πύργος. Εδώ μόνασε ο Όσιος Κλήμης. Η Μονή υπέστη σοβαρές καταστροφές από τους σεισμούς του 1953.

ΜΟΝΗ ΣΙΣΣΙΩΝ

Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον Φραγκίσκο της Ασσίζης. Το όνομα της μονής, Σίσσια, λέγεται ότι αποτελεί παραφθορά της λέξης Ασσίζη. Στην εκκλησία της μονής φυλάσσονται αξιόλογες βυζαντινές εικόνες. Ξεχωρίζει η "Παναγία των Σισσίων" που φιλοτεχνήθηκε τον 15ο αιώνα.

ΜΟΝΗ ΚΟΡΩΝΑΤΟΥ

Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές καταστράφηκε τον επόμενο αιώνα από σεισμούς. Αργότερα ανακατασκευάστηκε και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή. Η μονή απέχει 3 χλμ. από το Ληξούρι.

Η ίδρυσή της αποδίδεται σ' ένα θαύμα της Παναγιάς. Λέγεται ότι ένας βοσκός έβοσκε τα πρόβατά του στην περιοχή που σήμερα είναι η μονή. Ένα κριάρι ξέφυγε από το κοπάδι και πήγε σε μια πηγή κοντά σε μια συκιά. Ο βοσκός το ακολούθησε και βρήκε πάνω στη συκιά την εικόνα της Παναγίας, την οποία και πήρε στο σπίτι του. όμως, η εικόνα επέστρεφε στο σημείο που την είχε βρει ο βοσκός. Μετά την κοινοποίηση του θαύματος, κτίστηκε στην τοποθεσία αυτή ο ναός.

ΜΟΝΗ ΑΓΡΙΛΙΩΝ

Και η ίδρυση αυτής της μονής σχετίζεται με την ανεύρεση μιας ακόμη θαυματουργής εικόνας της Παναγιάς. Συγκεκριμένα, το 1722, δύο βοσκοί και η υπηρέτριά τους βρήκαν την εικόνα της Θεοτόκου. Λίγο καιρό αργότερα στην ίδια θέση κτίστηκε η μονή.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την εύρεση της εικόνας και οι τρεις αποφάσισαν να μονάσουν. Στο μοναστήρι αυτό κήρυξε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά την περιοδεία του στην περιφέρεια της Σάμης.

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Κοντά στο Αργοστόλι είναι οι Καταβόθρες από όπου το νερό εξαφανίζεται σε υπόγειες σπηλιές από όπου οδηγείται στην αντίθετη πλευρά του νησιού. Το ρεύμα του νερού χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός μύλου όπως παραδοσιακά γινόταν για γενιές πίσω στο παρελθόν. Το φαινόμενο της υπόγειας κίνησης του νερού είναι εξαιρετικά σπάνιο (θεωρητικά το επίπεδο του νερού θα έπρεπε να ισορροπείται και να μην υπάρχει ροή).

Στα Καλλιγάτα και Ντομάτα θα βρείτε εξαιρετικούς εσωτερικούς διάκοσμους εκκλησιών όπως επίσης και υψηλής ποιότητας ντόπια κρασιά.

Γύρω από τα βουνό της Αγίας Δυνατής θα δείτε κατσίκια με δόντια στο χρώμα του ασημιού, ένα φαινόμενο που έχει την εξήγησή του στο πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία έδαφος.

Το χωρίο του Μαρκόπουλου ακόμη, είναι γνωστό για το ετήσιο πανηγύρι όπου και εμφανίζονται εκατοντάδες άκακα μικρά φίδια γύρω από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας κάθε καλοκαίρι. Κάθε 15 του Αυγούστου κατευθύνονται προς την εικόνα της Παναγίας και μετά εξαφανίζονται.

Πηγή: http://www.greekisland.co.uk/kefalonia/kefalonia-attractions.htm

Άλλα αξιοθέατα